Voorgerecht: Witloof met gegrilde ham en kaassaus (8 personen)
- 500 g aardappelen
- Olijfolie
- 250 g boter
- 2 eetlepels bloem
- 600 ml melk
- 160 g Gorgonzolakaas
- 8 witloofstronkjes
- 6 sneden gegrilde ham
- Peper
- Zout
- Muskaatnoot
Espuma van aardappelen 30’
- de aardappelen in kleine stukjes snijden
- aardappelen gaar koken en aardappelen afgieten
- een beetje melk en olijfolie toevoegen en terug verwarmen tot kookpunt
- de aardappelen nu pureren met de passé-vite of blender,
- een klontje boter toevoegen, afkruiden met peper, zout en muskaatnoot en omroeren tot een mooie gladde, lopende puree (eventueel nog wat melk toevoegen tot de puree voldoende vloeibaar is)
- de puree in de sifon gieten, gasvulling aanbrengen en goed schudden !
Kaassaus (variante op Mornaysaus) 15’
- 160 g boter smelten en de pan van het vuur nemen
- 2 eetlepels bloem door de gesmolten boter roeren,
- daarna ongeveer ½ liter melk doorroeren, goed roeren om klonters te voorkomen
- even laten doorkoken
- de Gorgonzolakaas eronder roeren en doorroeren tot alles gesmolten is en een mooie egale massa ontstaat
Witloof 15’
- halveer de witloofstronkjes en verwijder de harde kern
- snij het witloof in fijne reepjes met een lengte van ongeveer 5cm
- stoof het witloof in een klontje boter
- voeg peper, zout en muskaatnoot toe en laat lichtjes karameliseren
Chapelure van spek 5’
Droog een paar sneetjes ultradun ontbijtspek tussen 2 bakplaten en 2 vellen bakpapier in de (microgolf-) oven, dep deze droog en verkruimel tot chapelure (eventueel blender)
Presentatie : 10’
In een glas (whiskyglas of aangepast)
|
Op een dessertbord
|
Hoofdgerecht: Marha Gulyás met Csipetke
Marha Gulyás min 2h30’
- 1.5 kg mager rundvlees
- 2 grote uien
- 8 medium aardappelen (rood)
- 2 bell peppers (paprika's)
- 2 tomaten
- 4 wortels
- 2 eetlepels sweet paprika poeder
- naar smaak – hot paprika poeder
- zwarte peper
- zout
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes look
- 6 eetlepels olijfolie
- ½ teelepel karwijzaad
- in een diepe pan of grote kookpot, olie verhitten en vlees aanbraden
- vlees verwijderen en gesnipperde ui en look toevoegen – 3-tal minuten laten sauteren
- pan van het vuur halen en vlees opnieuw toevoegen
- paprikapoeder toevoegen en roeren zodat vlees aan alle kanten bedekt is met paprika
- pan terug op het vuur plaatsen
- gesneden bell peppers (groene / rode paprika’s) toevoegen, samen met gepelde tomaten, gesneden wortels en karwijzaad - water toevoegen tot alles net onder staat
- aan de kook brengen en kruiden met zout en peper
- afdekken – vuur verminderen en laten doorkoken tot het vlees bijna gaar is (+/- 1 ½ uur)
- aardappels (geschild en gesneden in blokjes) toevoegen en verder laten koken tot deze gaar zijn
(opmerking – de originele Gulyás werd gemaakt met veel ajuin en paprikapoeder, geen tomaten, wortels, aardappelen of look)
Nokedli - (Galushka – Csipetke) 45’
- 4 eieren
- 1 teelepel zout
- 1 ½ koppen water (225 cl)
- 4 koppen bloem (320 g)
- Breng een grote kom water met zout aan de kook
- Meng eieren, zout en water zeer goed
- Voeg bloem toe (beetje per beetje) – en klop totdat een zacht, kleverig deeg ontstaat
- Laat het mengsel ongeveer 10 minuten rusten en klop opnieuw
- Laat “druppels” van dit deeg in het kokende water vallen
(gebruik hiervoor een lepel, vergiet, kaasrasp …. alles wat toelaat om relatief kleine hoeveelheden in het water te krijgen – ook een passe-vite werkt !!) - De nokedli zijn klaar wanneer ze bovendrijven
- Schep de nokedli in een vergiet en spoel met koud water
- Je kan deze later weer opwarmen in een pan met gesmolten boter
(opmerking – je kan ook de Csipetke maken, deze worden zonder water gemaakt – tot een vrij stevige deegmassa, waarvan dan kleine stukjes in het water “gepitst” worden)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten