Voorgerecht: Asperges met gerookte paling en ei (8-9 personen)
450 g gerookte paling 4 sneden brood olijfolie 7 eieren peper en zout |
Vinaigrette: 90 g olijfolie 15g hazelnootolie 45 g witte balsamicoazijn |
Asperges 45 dikke witte asperges (AA) 5 el fijngesneden bieslook room peper en zout cress |
Voorbereiding 15’
- kook de eieren hard (9 min)
- snij paling in balken
- snij brood in dikke brunoise
- schil de asperges
Verwerking 20’
- snij 12 asperges in flinterdunne slierten en marineer kort in de vinaigrette
- kook de andere asperges in gezouten water
- giet af, maar spaar een beetje kookvocht
- koel 12 van de gekookte asperges af in ijswater, dep droog, snij in fijne brunoise en meng met bieslook, peper en zout
- mix de rest van de asperges met eventueel een beetje kookvocht en een klein scheutje room tot een crème
- kruid met peper en zout
- doe over in een spuitfles en laat afkoelen
- bak de broodbrunoise krokant in olijfolie en kruid met peper en zout
- pel de eieren en hak ze grof; kruiden met olijfolie, peper en zout
Presentatie: 10’
- verdeel de asperges (crème, brunoise en slierten) over de borden en werk af met ei, paling, croutons en cress
Hoofdgerecht: Varkenshaasje met Blackwellsaus
Voor het varkenshaasje 1,5 kg varkenshaasje boter zout zwarte peper |
Voor de saus boter 2 sjalotten 2 dl rundsfond 2 dl witte wijn 1 dl room 6 eetlepels pickels peper en zout |
Voor de afwerking 20 aardappelen 2 bloemkolen aluminiumfolie |
Varkensvlees 45’
- Verwarm de oven op 160°
- Smelt een klont boter in een braadpan
- kruid het vlees met peper en zout
- bak het vlees in de pan tot het mooi dichtgeschroeid is
- haal het vlees van het vuur, leg in een ovenvaste schotel en gaar nog 8 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven
- laat het vlees nog even rusten: haal uit de oven, draai het om, bedek met aluminiumfolie en laat nog 10' rusten
Blackwellsaus 15’
- Giet het braadvet uit de pan en smelt er een vers klontje boter in
- versnipper een sjalotje en stoof aan in de braadpan
- blus met witte wijn, laat stevig inkoken terwijl je regelmatig roert om het aanbaksel los te maken en te mengen in de saus
- zet het vuur iets lager, voeg de rundsfond, de pickels en de room toe en laat rustig inkoken
- kruid af naar smaak met peper en zout en roer tot je een gebonden saus krijgt
Groenten 20 ’
- kook de aardappelen gaar in licht gezouten water
- snij de bloemkool in roosjes, kook ze beetgaar in licht gezouten water
Serveren 5 ’
- dresseer aardappelen, roosjes
- serveer varkenshaasje in sneetjes van ong 1cm dik
- werk af met de Blackwellsaus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten