maandag 14 mei 2012

Kookvergadering 9 mei 2012

Voorgerecht: Asperges met gerookte paling en ei (8-9 personen)


450 g gerookte paling
4 sneden brood
olijfolie
7 eieren
peper en zout

Vinaigrette:
90 g olijfolie
15g hazelnootolie
45 g witte balsamicoazijn

Asperges
45 dikke witte asperges (AA)
5 el fijngesneden bieslook
room
peper en zout
cress

Voorbereiding 15’

  • kook de eieren hard (9 min)
  • snij paling in balken
  • snij brood in dikke brunoise
  • schil de asperges

Verwerking 20’

  • snij 12 asperges in flinterdunne slierten en marineer kort in de vinaigrette
  • kook de andere asperges in gezouten water
  • giet af, maar spaar een beetje kookvocht
  • koel 12 van de gekookte asperges af in ijswater, dep droog, snij in fijne brunoise en meng met bieslook, peper en zout
  • mix de rest van de asperges met eventueel een beetje kookvocht en een klein scheutje room tot een crème
  • kruid met peper en zout
  • doe over in een spuitfles en laat afkoelen
  • bak de broodbrunoise krokant in olijfolie en kruid met peper en zout
  • pel de eieren en hak ze grof; kruiden met olijfolie, peper en zout

Presentatie: 10’

  • verdeel de asperges (crème, brunoise en slierten) over de borden en werk af met ei, paling, croutons en cress

Hoofdgerecht: Varkenshaasje met Blackwellsaus

Voor het varkenshaasje
1,5 kg varkenshaasje
boter
zout
zwarte peper

Voor de saus
boter
2 sjalotten
2 dl rundsfond
2 dl witte wijn
1 dl room
6 eetlepels pickels
peper en zout

Voor de afwerking
20 aardappelen
2 bloemkolen
aluminiumfolie

Varkensvlees 45’

  • Verwarm de oven op 160°
  • Smelt een klont boter in een braadpan
  • kruid het vlees met peper en zout
  • bak het vlees in de pan tot het mooi dichtgeschroeid is
  • haal het vlees van het vuur, leg in een ovenvaste schotel en gaar nog 8 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven
  • laat het vlees nog even rusten: haal uit de oven, draai het om, bedek met aluminiumfolie en laat nog 10' rusten

Blackwellsaus 15’

  • Giet het braadvet uit de pan en smelt er een vers klontje boter in
  • versnipper een sjalotje en stoof aan in de braadpan
  • blus met witte wijn, laat stevig inkoken terwijl je regelmatig roert om het aanbaksel los te maken en te mengen in de saus
  • zet het vuur iets lager, voeg de rundsfond, de pickels en de room toe en laat rustig inkoken
  • kruid af naar smaak met peper en zout en roer tot je een gebonden saus krijgt

Groenten 20 ’

  • kook de aardappelen gaar in licht gezouten water
  • snij de bloemkool in roosjes, kook ze beetgaar in licht gezouten water

Serveren 5 ’

  • dresseer aardappelen, roosjes
  • serveer varkenshaasje in sneetjes van ong 1cm dik
  • werk af met de Blackwellsaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten