donderdag 11 februari 2016

Kookavond 20 januari 2016 (Geert)

Kabeljauw met limoen en gember



Kabeljauw met limoen en gember is een heerlijk Thais recept. Kabeljauw is vrij vlak van smaak en daarom komen de gember , limoen en koriander erg tot hun recht. meer... Echt een buitengewoon Oosters recept.

Ingredienten
voor 8 personen


• 1,6 kg kabeljauwhaas
• 4 limoenen
• 4 teentjes knoflook
• 4 stukjes gemberwortel van 2 cm.
• 4 eetlepels arachide olie
• 2 eetlepels sesam olie
• 2 eetlepels Thaise vissaus
• 4 eetlepels Japanse sojasaus
• 4 eetlepels cashew noten
• 8 eetlepels koriander
• 2 rode pepers fijn gehakt.

Bereidingswijze

  1. Snijd de gember in flinter dunne reepjes. Pers de limoen en meng er de gember door.
  2. Verwarm de oven voor op 220C. Hak de knoflook fijn en bak deze zacht in de arachide olie
  3. Voeg de olie bij de gember/limoen.
  4. Meng er dan de vissaus, sesamolie en de sojasaus door.
  5. Maak van aluminium een schaaltje, leg er de kabeljauwhaas in en giet er de saus over. Vouw het goed dicht .
  6. Zet de kabeljauwhaas in de oven en laat hem in 20 minuten gaar worden.
  7. Hak de cashew noten en de koriander grof. Strooi over de kabeljauwhaas de helft van de rode peper, koriander en cashew noten. Opdienen met gekookte rijst (zie onderstaand).

Rijst koken



Een ezelsbruggetje bij het koken van rijst is dat je altijd tenminste 1,5 x water moet toevoegen op de hoeveelheid rijst. Dus 1 glas rijst = 1,5 glas water. Als je je aan deze regel houdt en af en toe blijft roeren kan rijst koken niet fout gaan!


voor 8 personen

  • 600 gr rijst
  • 1 liter ml water
  • zout
Bereidingswijze
  1. Kook het water met zout en doe er de rijst bij als het water kookt.
  2. Roer het één keer goed door, daarna niet meer.
  3. Zet het vuur laag tot het net kookt. Laat de rijst ongeveer 10 minuten koken tot al het water is         opgenomen en de rijst gaar is.
  4. Mocht er nog water in de pan zitten, terwijl de rijst wel gaar is, giet dan het overtollige water af. Laat het vervolgens nog even droog stomen zonder deksel op de pan.

Runderreepjes in zwarte bonensaus


Een heerlijk gerecht uit de Chinese keuken zet het op tafel als onder deel van een rijsttafel of eet het met gebakken rijst. Wees zuinig met zout want de zwarte bonensaus is al zout genoeg. De zwarte bonensaus is verkrijgbaar in de Toko en in potjes van ongeveer 350 gram.

Ingredienten   (voor 8 personen) 

  • 1,6 kg rundsvlees
  • 4 rode peper
  • 4 rode paprika ‘s
  • 8 eetlepels slaolie
  • 4 eetlepels aardappel zetmeel

Marinade:


  • 10 eetlepels zwarte bonensaus
  • 8 cm vers gemberwortel
  • 4 theelepels lichte sojasaus
  • 1 liter kippenbouillon
  • 4 eetlepels rijstwijn of droge sherry

Bereidingswijze


  1. Snijd het rundvlees in reepjes.
  2. Meng voor de marinade ¾ van de bouillon en de ingrediënten door elkaar. Schep er het vlees door, dek het af en laat het 45 minuten marineren. Schep het tussentijds een keer om.
  3. Verhit 1 eetl. slaolie in een wok en roerbak de paprika en rode peper hoog uit 1 minuut, schep het uit de wok en zet apart.
  4. Doe het vlees in een zeef en druk er het overtollige vocht uit, vang de marinade op en bewaar deze.
  5. Doe de rest van de olie in de wok en bak het vlees rondom bruin. Voeg er de marinade aan toe en breng het aan de kook. Doe er als het te droog is een beetje water of bouillon bij en laat het vlees met een deksel op de pan of wok 30 minuten zacht stoven.
  6. Schep er de paprika en rode peper door en warm het nog even goed door. Zout hoeft er niet aan worden toegevoegd want de saus is van zichzelf al zout genoeg.
  7. Roer het aardappel zetmeel los met een beetje water en voeg er zoveel aan toe tot het licht gebonden is.

Roergebakken rijst

Een licht roergebakken rijstgerecht met gehakt. In dit gerecht moet bij voorkeur rijst worden gebruikt die is gekookt en afgekoeld. De korrels zijn dan een stuk droger, waardoor de rijst beter bakt. De reepjes ei maken het extra feestelijk. Dit recept voor rijst met gehakt is snel klaar en erg lekker.

Ingredienten (voor 8 personen)

  • 600 gr. rijst, gekookt en afgekoeld
  • 2 bosje lenteui
  • 2 groene paprika ‘s
  • 2 eetlepels sambal (optioneel)
  • 6 eetlepels vissaus
  • 2 cm gember fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 eetlepels sojasaus
  • 2 handjes fijngesneden koriander
  • 6 eieren, gebakken en in reepjes gesneden
  • 150 gr. taugé
  • 1 kg varkensgehakt.

Bereidingswijze


  1. Klop de eieren los en bak er een dunne omelet van. Snijd die in dunne reepjes.
  2. Verhit een wok met 2 eetlepels olie en bak daarin de gember, knoflook en eventueel de sambal.
  3. Voeg na 2 minuten het gehakt toe en roerbak dit tot het bijna gaar is.
  4. Doe de sojasaus, het wit van de lenteui en de groene paprika bij het gehakt.
  5. Als het gehakt gaar is, kan het sap van de limoen bij het vlees.
  6. Schep het groen van de lenteui, de rijst en vissaus door het gehakt in de wok.
  7. Roerbak alles goed door en doe de koriander in de wok. Roerbak dit ongeveer 5 minuten mee. Draai het vuur uit voeg taugé en ei toe. Schep alles nog eens goed om.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten