vrijdag 10 juni 2011

Kookvergadering 18 mei 2011


Groene aspergesoep met ricotta, basilicum en zwarte olijven croutons

voor 4 personen

  • Voor de soep
    • 1 bussel groene asperges
    • 50 g boter
    • 1 tl suiker
    • 5 dl kippenbouillon
    • 125 g ricotta
    • 1/2 bosje basilicum
    • Extra vergine olijfolie
    • Peper
    • Zout
  • Voor de croutons
    • 250 g Griekse zwarte olijven
    • 3 el olijfolie
    • 8 sneden toastbrood

Groene aspergesoep met ricotta, basilicum

  • breek de taaie uiteinden van de asperges, was de stengels en hak ze fijn
  • smelt de boter in een grote kom en fruit de asperges met de suiker
  • voeg de kippenbouillon toe en kook de asperges gaar

Zwarte olijvencroutons

  • ontpit de zwarte olijven en pureer met de olijfolie tot een pasta
  • snij de korsten van het brood en snij het brood in blokjes
  • wentel in 1 el olijvenpasta
  • bak goudbruin in een antikleefpan

Presentatie:

  • mix de asperges met hun kookvocht, de ricotta en basilicum
  • giet in soepborden en werk af met de croutons en een straaltje extra vergine olijfolie


Hoofdgerecht: Gesmoorde varkensmedaillon op bedje van asperges

voor 4 personen

  • voor het hoofdgerecht
    • 4 gesmoorde varkensmedaillons uit Parma
    • 10 à 15 fijne sneden gerookt spek
    • 1 bussel witte asperges
    • 40 g rucola
    • 1 el boter
  • voor de vinaigrette
    • peper en zout
    • 2 takjes peterselie
    • 10 ontpitte zwarte olijven
    • 2 hardgekookte eieren
    • 4 el notenolie
    • 2 el frambozenazijn

Voorbereiding in de keuken: de asperges

  • schil de asperges van de top naar de voet en verwijder de harde uiteinden
  • kook de asperges in licht gezouten water gedurende +/- 5 minuten. Laat ze uitlekken
  • Verhit 1 el boter in een kookpot en laat de asperges kleuren. Kruid met peper en zout
  • rol elke asperge in 1 sneetje gerookt spek en steek ze op 2 prikkers

Voorbereiding in de keuken : de vinaigrette

  • snij de zwarte olijven in kleine stukjes
  • snipper de peterselie fijn
  • kook de eieren hard
  • plet de hardgekookte eieren met een vork
  • meng de notenolie met de frambozenazijn, de stukjes olijf en de fijngesnipperde peterselie
  • meng dit met de geplette, hardgekookte eieren
  • kruiden met peper en zout

Voorbereiding in de keuken : de aardappelen in de schil

  • aardappels en laat ze gedurende 15 minuten koken
  • wikkel ze in aluminiumfolie en voeg wat boter toe

Bereiding op de barbecue

  • gril de varkensmedaillons gedurende 2 à 3 minuten aan elke kant, afhankelijk van de warmte van de barbecue. Draai het vlees af en toe om
  • verwarm de aspergebrochetten gedurende 2 à 3 minuten op de barbecue. Regelmatig draaien

Afwerking

  • haal de asperges van de prikkers en leg er 3 à 4 naast elkaar op het bord
  • eg er wat rucola op en besprenkel met wat vinaigrette
  • Snij het vlees in schuine sneetjes en leg op de rucola
  • Maak een inkerving in de aardappel en doe er zure room op. Bestrooi de zure room met komijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten